Saffraankrokus
Echte Saffraan is de duurste Specerij ter wereld! Het zijn de rode bloemstempels uit de paars met witte bloemen die er met de hand moeten worden uitgeplukt. Elke bloemkelk bevat maar liefst drie bloedrode bloem-stempels, van 25 tot 30 mm lang. Lees meer
Echte Saffraan is de duurste Specerij ter wereld: Het zijn de rode bloemstempels uit de paars met witte bloemen, die er met de hand moeten worden uitgeplukt en dat is een tijdrovende bezigheid. Elke bloemkelk bevat maar liefst drie bloedrode bloemstempels, van 25 tot 30 mm lang.
De arbeidsintensieve teelt maakt Saffraan tot de kostbaarste specerij, die daarom ook wel het ‘Rode Goud’ wordt genoemd. Daar staat tegenover dat één draadje Echte Saffraan voldoende natuurlijke rode kleurstof bevat om 1 liter kokend water geel te kleuren.
Krokussen zijn bekende echte ‘voorjaarsbloemen’, maar de Saffraankrokus bloeit als enige van de familie- in de herfst.
Oogsten
Saffraan oogsten kan van september tot met december. Oogst de saffraan door de stampers voorzichtig, net boven het lichte gedeelte, uit de bloemen te knippen. Saffraandraden kun je drogen in de oven op 40 graden. Bewaar de saffraandraden op een koele, donkere plek. Saffraan kan je 4 tot 5 jaar bewaren, daarna verliest het zijn fijne smaak.
Winterhard
Kan je saffraan in Nederland kweken? Hoewel saffraan uit een droger en warmer klimaat komt, kun je het ook makkelijk in ons klimaat kweken. De krokusbollen zijn winterhard en kunnen temperaturen tot net onder het vriespunt verdragen.