Citroengras
Citroengras herken je aan de kleine dikke wortels en de groene spitse uitlopende stengels. De stengels hebben een frisse, citroenachtige en licht gemberachtige smaak. De onderste delen zijn het sappigst en hebben de beste smaak. Lees meer
Citroengras, ook wel citronella genoemd, is een tropische grassoort en is oorspronkelijk afkomstig uit India. Pas later werd citroengras ook ontdekt in de rest van Azië, Australië, Amerika en Afrika. De Indonesische naam van dit gras is sereh.
Citroengras herken je aan de kleine dikke wortels en de groene spitse uitlopende stengels. De stengels hebben een frisse, citroenachtige en licht gemberachtige smaak. De onderste delen zijn het sappigst en hebben de beste smaak. Citroengras wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.
Citroengras wordt niet rauw gegeten, maar altijd meegekookt of gestoofd. Kook je citroengras mee voor het aroma dan wordt de stengel in zijn geheel gebruikt en voor het serveren verwijderd. De stengel kan ook fijngehakt gebruikt worden in gerechten. Het wordt in stukjes gesneden meegekookt. Ook de stukjes worden voor het serveren verwijderd.
Het wordt gebruikt in onder meer soepen en curry’s. Daarnaast leent Citroengras zich ook prima om kruidenthee van te maken.
Standplaats
Citroengras is een tropische plant en dus niet vorstbestendig in ons klimaat. In volle grond moet hij jaarlijks voor de vorstperiode uitgegraven worden. Daarom is het een ideale plant om in pot te houden.
Citroengras heeft bij voorkeur een zonnige standplaats al kan het in de halfschaduw ook wel lukken. Op een warme plek kan de plant in de volle grond wel 1,50 m hoog worden, bij ons klimaat blijft de plant vaak hangen bij zo’n 75 tot 100 cm steken. In Azië kan deze plant namelijk gemakkelijk tot 180cm hoog worden.
Tip van de teler! Vanwege zijn sterke citroengeur is de plant ook heel geschikt voor het verjagen van muggen. Ideaal in de zomermaanden!
Winterhard
Citroengras kan het beste overwinteren in pot. Bewaar de plant op een vorstvrij plek bij een minimumtemperatuur van 10°c. Een koele veranda, wintertuin of lichte slaapkamer is perfect! Geef de plant tijdens de wintermaanden iets minder water zodat de deze in rust kan gaan.
Drie weken voor de winterperiode raden wij aan de stengels niet meer snoeien. Deze stengels beschermen de plant tijdens de wintermaanden tegen kou/ vorst. In het voorjaar snij je de oude stengels weg tot aan de grond, zodat de plant weer opnieuw kan uitlopen.
In het voorjaar/ zomer kan de plant weer naar binnen, maar let er wel op als de nachten wat kouder worden, dat je de plant weer naar binnen haalt.
Voeding
Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. De grond moet altijd vochtig (maar ook weer niet te nat) zijn. Voeg tegelijk met het gietwater ook regelmatig meststoffen toe. Citroengras is een hongerige plant, zeker als je er veel van oogst.
Oogsten
Als je de plant regelmatig voeding geeft, kun je er het hele moestuinseizoen van oogsten.
Bewaartip! Vers citroengras bewaar je tot een week in de koelkast. Vries je het in, dan is het tot een jaar houdbaar. Wil je citroengras langer bewaren? Dan kun je het ook drogen. Hierdoor gaat echter wel wat smaak verloren.