Midzomer | Het is super warm en de buien komen af en toe tussendoor om onze plantjes even te verwennen. Gelukkig maar, want zonder water zullen de fruitstruikjes en planten weinig tot geen oogst geven. En wat gaan ze dan ineens hard als er een flinke regenbui over gekomen is. Je ziet de sprieten gewoon uit de struikjes schieten en de blaadjes worden groter en groter. Dat is heel mooi natuurlijk, maar wat moet je eigenlijk doen met de snoei van de plant om hem een beetje in toom te houden? Zoals je hebt gemerkt, groeit hij snel en heeft hij dus ook zeker een goede snoeibeurt nodig. In deze blog ga ik je uitleggen wanneer en hoe je het beste je roze en blauwe bes kunt snoeien.
Zomer snoei
In de zomer, maand juni/ juli, merk je dat de plant echt ontzettend hard groeit. Het is aan te raden, voornamelijk bij jonge planten, om ze de eerste jaren gewoon te laten groeien en niet helemaal terug te snoeien. Het eerste jaar zal de plant ook nog niet heel veel bessen geven bijvoorbeeld, omdat hij zijn energie in eerste instantie gebruikt om nieuwe scheuten aan te maken. Maar mocht je nu helemaal niks doen, dan zul je merken dat hij uiteindelijk helemaal uit evenwicht is en schaduw vormt voor de vruchtjes. Je wilt uiteindelijk natuurlijk lekker veel vruchten.
- Merk je dat takken voor de vruchtjes hangen, knip deze dan terug. Je moet ze niet helemaal wegknippen, maar een aantal blaadjes laten zitten.
- Is de plant heel erg dicht en krijgt de plant geen ‘lucht’, dan kan de wind er niet doorheen waaien. Knip dan een aantal lange takken weg en dun hem als het ware uit. Zo is de struik minder gevoelig voor ziektes. De plant kan door de wind dan ook beter opdrogen na een flinke regenbui en gaat daardoor niet schimmelen.
Winter snoei
Ja nu kun je het echte snoeien starten. Vanaf september/oktober zijn bijna alle blaadjes eraf en kun je beter de structuur van de struik zien. Mijn tip: bestudeer de plant eerst eens goed. Hoe zit hij eigenlijk in elkaar en waar begint de eerste stam eigenlijk? Het mooiste en ook het beste voor de plant is om hem in evenwicht te houden. Je kunt niet snel iets verkeerds doen, maar zorg er altijd voor dat als je een tak weg knipt je wel een aantal oogjes, waar eerder takken hebben gegroeid, laat zitten. Hier zullen namelijk nieuwe takken ontstaan waar jij later je heerlijke besjes van kunt oogsten.
Hieronder nog een aantal kleine tips die ik altijd toepas:
- Houd de plant compact, zo kun je makkelijk oogsten.
- Houd hem in evenwicht, zo wordt hij niet topzwaar in de zomer en zal hij veel steviger blijven staan
- Knip takken vlak aan de grond weg, want deze bessen gaan hangen en komen op de grond te liggen. Dan kunnen ze gaan rotten.
- De hele oude takken die er al jaren zitten, mag je wegknippen.
Het is ook eens goed en leuk om 1 struikje te snoeien en de andere niet, zo kun je snel verschil zien en zul je merken dat bij de gesnoeide variant het jaar erna meer bessen te oogsten zijn. Dit komt omdat de struik die gesnoeid is meer vertakkingen en dus ook meer bloemen aan heeft kunnen maken. Het is heel simpel eigenlijk en super logisch als je het zo zegt.
Bekijk de bessenplanten hier.