Moestuin in potten
Een moestuin is fantastisch. Het is een heerlijke bezigheid waarbij je veel meer buiten bent, je lekker je hoofd leeg kunt maken en je ook nog eens supervers uit je eigen tuin kunt eten. Maar misschien heb je helemaal geen tuin of ruimte om in volle grond een moestuin te starten. Wees gerust, want ook in potten kun je veel groenten, fruit en kruiden kweken. In onderstaande blog leg ik je hier meer over uit en geef ik handige tips.
Voor- en nadelen
Zelf heb ik al vanaf 2013 een moestuin en sinds die tijd kweek ik bepaalde planten altijd in potten. Dit heeft bij sommige gewassen te maken met het feit dat ze dan minder snel ziektes kunnen verspreiden in de grond (aardappelen), een beetje in toom worden houden, omdat ze anders de hele tuin overnemen (munt), of omdat de grondsamenstelling waar ze het beste op groeien niet aanwezig is waar ik tuinier (blauwe bes). Er zijn dus ook heel veel voordelen te bedenken voor het kweken in potten en ik zou zeker niet willen zeggen dat de oogst minder is als je in potten kweekt. Aangezien je vaak dichter met je neus op de potten zit, omdat ze op het terras of balkon staan bijvoorbeeld, zul je de plant meer in de gaten houden en verzorgen en dus ook meer kunnen oogsten.
Geschikte gewassen
Eigenlijk kunnen alle groenten, kruiden en fruit in potten groeien. Let wel op dat sommige planten erg groot kunnen worden, een klimrekje nodig hebben om langs te groeien of net een wat grotere maat pot nodig hebben. Bekijk dus altijd de verpakking voordat je de plant uitplant of. Hier kun je alle benodigde informatie terug vinden. Ook voor planten op het balkon geldt dat je de plant op de plek zet die geschikt is (zon, halfschaduw of schaduw). De gewassen die het altijd goed doen zijn blauwe bes, rode bes, vijg, munt, alle andere soorten kruiden, paprika, pepers, klimcourgette, tomaten en komkommers. Ook eetbare bloemen zijn zeer geschikt voor een pot.
Geschikte potten
Er zijn zo ontzettend veel potten op de markt, maar welke kun je het beste kiezen? Kies bij voorkeur voor een pot met een gat onderin. Heeft de pot geen gat, maak er dan eentje met een boormachine. Zorg dat er een lekschaal onder staat en geef de plant het liefst vanaf de schaal water. Zo krijg je een sterkere plant, omdat de wortels meer opzoek gaan naar het water. Zelf heb ik een aantal planten die wat gevoeliger zijn voor vorst, zoals de sinaasappel en citroen, in een geïsoleerde pot groeien. In de winter staat de pot bij mij in de kas. Door de geïsoleerde pot kan de kluit niet bevriezen, waardoor hij komende zomer gewoon lekker verder groeit. Zorg dat de pot groot genoeg is voor de plant die je erin wilt zetten. Kies echt niet voor een te kleine maat. Mocht je dit wel doen, dan zul je vanzelf merken dat de plant stagneert in zijn groei.
Water geven
Planten in een pot hebben echt meer water nodig dan planten in de volle grond. Helemaal op hele hete dagen zul je merken dat de grond veel sneller uitdroogt. Dan mag je de planten in potten soms wel 2 keer per dag water geven, in de ochtend en de avond. Geef de plant altijd water aan de voet van de plant.
Vang het regenwater op in een regenton of emmers of zet je gieter buiten met een flinke plensbui, want regenwater is veel beter voor je planten. In kraanwater zit veel kalk en het bevat mineralen. Dit zorgt ervoor dat voedingstoffen in de grond minder goed opgenomen kunnen worden. Geef je plantjes dus zoveel mogelijk regenwater, want daar worden ze een stuk sterker van en dat proef je terug wanneer je ervan oogst.
Lees hier meer over in mijn nieuwe boek ‘de groene tuin’ (hoofdstuk 5). Daar vind je alles terug over water. Ook lees je alles over de balkontuin/tuin in potten in hoofdstuk 11.
Do’s en Dont’s nog even op een rijtje
- Vergeet geen water te geven op de mega warme dagen en doe dit vaak. Planten in potten kunnen natuurlijk niet bij het grondwater, dus deze moet je wat extra helpen.
- Plant ook niet heel veel planten in één pot, maar kies voor bijvoorbeeld 1 tomatenplant in 1 pot.
- Kies de juiste pot. Zelf ben ik een voorstander van terracotta, omdat het water geleidelijk wordt afgegeven. Kies ook voor een pot met een gaatje onderin, want zo kun je makkelijk water geven vanaf onder.
- Vergeet niet af en toe bij te voeden. Dit kan met vloeibare voeding of je kunt voedingskegels gebruiken.