Is het moeilijk een moestuin te starten?
Het starten van een eigen moestuin is echt niet moeilijk, maar er zijn wel bepaalde dingen nodig om het jezelf vooral makkelijk te maken. Dit geldt voor iedereen met of zonder ervaring. Ik wil jullie in deze blog vooral overtuigen dat een eigen moestuin helemaal niet moeilijk is en dat iedereen dit kan.
Waar moet je aan denken?
Voordat je zomaar start met het aanleggen van een moestuin, is het altijd belangrijk om een aantal dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Stel jezelf de volgende eenvoudige vragen:
- Wat eet ik graag en vaak? Kweek alleen wat je lekker vindt. Hou je van blauwe bessen? Zet dan een extra struikje neer, zo heb je net wat extra om meteen op te snoepen.
- Waar wil ik de moestuin starten: wordt dit de hele achtertuin of een gedeelte hiervan?
- Hoe draait de zon en op welke plek heb je de meeste zon in de tuin?
- Zijn er vaste items in de tuin die schaduw geven? Denk aan een grote boom of een tuinhuisje.
- Ga op zoek naar voorbeeldtuinen om inspiratie op te doen over hoe je uiteindelijk jouw moestuin voor je ziet.
- Bekijk de achterkant van zadenzakjes of labels van planten, hier staat ook heel veel informatie op.
Op al deze vragen heb je inmiddels een antwoord opgeschreven. Met deze informatie kun je nu aan de slag, want door vooraf te bedenken wat je wilt, creëer je overzicht en dus maakt dit het allemaal een stuk makkelijker.
- Kweek alleen gewassen die je vaak koopt en dus eet. Het is erg zonde de tuin vol te zetten met dingen die je niet lekker vindt. Het is wel leuk om ieder jaar iets nieuws te proberen, zo verbreed je je smaken. Echt vers eten, dat net uit de grond of van de plant komt, blijft toch het allerlekkerst. Hier zitten ook de meeste vitaminen en mineralen in. Dit is dus heel goed voor je.
- Op welke plek wil je eigenlijk je moestuin beginnen? Is dit in de volle grond, in bakken of potten op het terras of misschien wel op het dak? Natuurlijk is het groeiproces hetzelfde, waar je het ook doet, maar je moet er wel rekening mee houden dat planten in potten bijvoorbeeld meer water nodig hebben, omdat dit sneller verdampt. Planten in de volle grond hebben net wat meer voeding nodig, omdat dit sneller uitspoelt.
- Kijk hoe de zon draait en bepaal aan de hand daarvan waar de moestuin komt te liggen. Kies een plek waar zon komt, maar waar ook wel wat schaduw is. Zorg dat je planten die zon nodig hebben ook op een plekje in de zon zet. Denk dan aan tomaten, komkommers, pompoenen, courgettes en aardbeien.
- Heb je juist veel schaduw in de moestuin door dat ene tuinschuurtje, wees dan gerust, want ook hiervoor zijn gewassen te kiezen die hier groeien. Denk dan vooral aan bladgroenten, sla, rucola, andijvie, paksoi.
- Zelf bekijk ik veel tuinmagazines en tuinboeken en struin Instagram en Pinterest af. Je kunt vaak heel veel inspiratie en goede ideeën halen uit andermans tuinen.
- Lees je dus goed in, de informatie is soms dichterbij dan je denkt.
Nog een aantal dingen die het jezelf makkelijk maken:
Maak vooraf een moestuinplan en een zaai- en oogstkalender. Zo hoef je door het hele jaar heen je bijna niet meer in te lezen, want dat heb je eerder al gedaan. In deze tijd kun je dan lekker van je tuin en het zonnetje genieten.
Geniet er vooral lekker van en maak je niet te druk. Ik vind het buiten zijn in de natuur, waar dan ook, altijd heel erg rustgevend. Dan kan ik even bezig zijn met m’n handen in plaats van m’n dagelijkse dingen.
Maak ook een plekje voor insecten, deze heb je heel erg hard nodig in de moestuin.
Haal onkruid iedere week weg, zo doe je iedere keer een klein beetje. Dat scheelt tijd en het onkruid verbruikt dan niet alle voeding die eigenlijk bedoeld was voor de andere planten.
In de wintermaanden zou ik vooral de tuin lekker met rust laten, de blaadjes laten liggen en vooral niet spitten of opruimen. Dit scheelt werk en rugpijn en je helpt er veel dieren mee.